G.O.D.

Infinity

Na de reis door de Ten Bodies zijn we in de maand November bij The Eleventh Body beland. Dit is niet echt een lichaam, maar het vermogen om jezelf als compleet wezen te zien en bewust te ervaren dat je onderdeel bent van ‘het grotere of oneindige’.

If you can’t see God in all, you don’t see God at all.

Dit is een quote van Yogi Bhajan die bij mij nogal wat weerstand heeft opgeroepen. Het woord God maakte direct de opstandige puber in mij wakker die op zondag niet meer mee naar de kerk wilde. De puber die zich wilde onttrekken aan autoriteit en zich afzette tegen ouders, school, kerk en dus ook zeker tegen die God als De Vader.

Ik had geen God nodig. Ik had helemaal niemand nodig. Ik kon de hele wereld zelf wel aan.

En ja, ik maakte mijn school af, ging studeren, bepaalde waar ik wilde wonen en met wie, waar ik ging werken, waar ik naar toe reisde in de wereld, met wie ik trouwde, de vader werd van mijn kinderen, en dacht het allemaal zelf te hebben gedaan.

Toch waren er genoeg momenten waarop ik had gevoeld dat er meer was. Op die momenten tussen leven en dood, bij ziekte, bij een operatie, bij de bevallingen van mijn kinderen, bij afscheid van dierbaren. Maar ook bij de zonsopgang, de wisseling van de seizoenen of bij een ontmoeting precies op het moment dat ik het nodig had. Ik voelde het als ik iemand vasthield of vastgehouden werd of geraakt werd door het luisteren naar een mantra.

Ik noem het mijn HALELUJA-momenten. Soms groots en meeslepend, soms heel subtiel. De momenten dat je je alleen maar kunt overgeven aan dat wat er is. Het móet toelaten. Het toe durft te laten waardoor je vervuld wordt door….. liefde, goedheid, kracht, rust, vrede…. Iets onbeschrijfelijks…. 

God?
………….

Spiegel
Deze tijd van het jaar nodigt ons uit om meer naar binnen te gaan, te overpeinzen. Kijk naar jezelf in de spiegel zoals het cijfer elf bestaat uit 1 en 1.
Wat zijn je blinde vlekken? Wat laat je niet toe? Waar hou je aan vast? Waarin verstar je? Waarin beperk je jezelf? 

God and me, me and God are one

Nog een quote die ik niet eens hardop durfde uit te spreken, maar die mij niet los heeft gelaten en deze maand weer naar boven komt.
Stel dat het zo is? God and me, me and God are One... Wat betekent dat dan? Wat zegt dat over mij? Wat zegt dat over de ander?

Weerstand is vaak angst. Angst voor het onbekende. Angst om dit toe te laten. Angst om mezelf te verliezen? Want wie is die Zelf?

Gedurende ons leven creëren we een bepaald beeld van onszelf, het ego helpt ons om diploma’s te halen, status te verwerven waardoor we ons bezit vergroten en erkenning krijgen voor dat wat we doen. Deze Zelf is ook de Limited Self, omdat controle ook beperking betekent, niet alles toe laat. We oordelen en veroordelen onszelf, anderen en situaties om ons heen. 

Dit wil ik wel, dit niet, dit is goed en dat is slecht. 

Door zo te denken en te doen ontnemen we onszelf een deel van het leven.
Er is een gebrek aan compassie. 

Wanneer je voelt dat je in de weerstand schiet, wilt reageren of iets of anderen de schuld wilt geven, weet dan dit een kans is om te beschouwen wat er aan de hand is.
Sta bewust even stil. Verbind je met je adem, je hart of tel tot 10. Wat gebeurd er als je handelt of spreekt vanuit je Higher Self?

Zonder contemplatie kunnen we niet de verantwoordelijkheid dragen voor wat er in onszelf leeft. We móeten de ander dan wel de schuld geven om te rechtvaardigen wat we zelf niet kunnen handelen. Als we dit doen missen we een deel van het leven.

Bij compassie is er geen verschil tussen jou en de ander. Het gaat erom of je in staat bent dat wat er is te aanschouwen en toe te laten.

Kundalini Yoga biedt tools om stabiliteit en sensitiviteit te ontwikkelen om het leven in al haar facetten toe te laten: G.O.D. Generator, Organizor, Destroyer/ Deliverer (Zoals Brahma, Vishnu en Shiva)

Kundalini Yoga laat je de interacties ervaren tussen de Ten Bodies en leert welke invloed je hierop hebt door gebruik van de adem, de postures, de mudras, de mantras. Het leert je te reflecteren, stilte toe te staan voor rust, herstel en vooral contemplatie. 

Sat Nam,

Lakshmi Narayan

Heb je vragen of wil je reageren? Laat het me weten. info@kundalini.amsterdam
Wil je de ochtendsessies meedoen? Je bent welkom, via Zoom, of met opname, of kom naar de studio. RSVP
Maandag, dinsdag 7:00-8:00
Donderdag, vrijdag 7:00-8:00
Zondag 9:30-11:00