Mantra en mung-boon

Sta je op voor jezelf? Eer je wie je bent? Ben je sterk en moedig? Voel je je vrij om een keuze te maken in iedere situatie?

Lef
In de maand maart richten we ons op de 3e chakra, het energiecentrum van vuur, actie, doorzettingsvermogen. Als deze chakra in balans is heb je lef, zin om iets aan te pakken. Je bent in staat iets te doen, iets te laten groeien. Als deze chakra uit balans is durf je geen stappen te nemen, je twijfelt je aan je eigen kunnen.

Je bezit de kracht om te kiezen.

Dát is de grootste boodschap van de 3e chakra.

Je kunt blijven hangen, je hechten aan je ervaringen uit het verleden (karma) of kiezen om op te staan en stappen te maken om je levensdoel te bereiken.

De derde chakra is het centrum van je zelfvertrouwen. Iedere keer dat je kritisch naar jezelf toe bent, jezelf veroordeelt of twijfelt, verzwak je deze chakra en daardoor je doorzettingsvermogen. 

Wat kies je? Sta je je eigen kracht toe om een keuze te maken? Ervaar je een gevoel van opluchting of bevrijding als je een keuze maakt?

Is de Manipura chakra/ zonnevlecht open en sterk dan hou je van wie je bent en wat je doet, weet je dat je iets goeds kan doen, durf je jezelf te uiten, kies je om jezelf te zijn waar dan ook en bepaal je je eigen leven. Je neemt de regie over je leven. Je kruipt zelf achter het stuur. 

Overgang
De tijd waar we in zitten is een overgangsfase naar een nieuw seizoen. 21 maart begint officieel de lente maar je weet dat pas rond half april het voorjaar echt zal beginnen. We moeten die winter dus nog even echt goed verteren. Dit opschonen kost tijd, maar daarvoor hebben we en nemen we de tijd, onder andere op de mat en door onze voeding aan te passen.

 ‘Laatste keer stamppot’ appt mijn moeder. Halleluja, denk ik terwijl ik op zoek ben naar een nieuw recept. Ik voel me een mung-boon, maar weet even niet wat ik er mee aan moet. 

Vorige week ben ik begon met de kookcursus Ayurveda in theorie en praktijk van Marianne van den Heuvel/ Rada’s Kitchen. Bij mijn Kundalini-training maakte ik voor het eerst kennis met Ayurveda. Het is de gezondheidsleer die gebaseerd is op het in balans brengen van de de 5 elementen, onder andere door voeding, yoga en meditatie.

Mung-bonen verbeteren de spijsvertering, ontgiften het lijf en zijn een superkrachtige bron van eiwitten, meer dan vlees. Een goede spijsvertering is de basis van je gezondheid zo ervaarden we al met het mono-dieet in februari.

De mungboon is klein, groen, hard. ‘De mung-boon moet je minimaal 4-8 uur laten weken, en liefst een hele nacht voor dat je deze kunt gebruiken.’ (Als je mung-bonen langer laat weken wordt het taugé.) Na het weken moeten de bonen goed gewassen worden, eindeloos vaak gespoeld om de lectinen te verwijderen zodat deze zich niet hechten in je lijf en je dat opgeblazen of zware gevoel bezorgen waardoor je geen stap meer kunt zetten. 

Vanochtend voelde ik, na een leerzame week / weken, alsof er iets was los gekomen, de harde schil van die krachtige kern was opengebarsten. Een bevrijding, iets in mij wilde en mocht er zijn, en wilde niets liever groeien. Het enige dat ik moet doen is er voor kiezen om het toe te laten.

Ik noem het ‘een WAHE GURU moment’. Het haleluja moment, het geluk dat je ervaart als je van iets donkers naar lichts gaat. Alsof puzzel stukjes ineens in elkaar vallen nadat je er eindeloos lang naar hebt getuurd en je bijna de moed had opgegeven. 

Sat Nam
De mantra die iedereen kent in de Kundalini Yoga is SAT NAM, de waarheid is mijn identiteit. Deze mantra is als een zaadje dat je plant in de grond. Door deze mantra te herhalen, de tijd te geven, toe te laten in iedere cel van je lijf kan er iets gaan kiemen, gaan ontspruiten, iets groeien. De mantra brengt je tot de kern van wie je bent.

Deze week hebben we iedere dag de mantra SAT NAM gebruikt in verschillende vormen alsof we aan het weken waren, aan het spoelen en verwarmen. Sat nam was deze week mijn mung-boon waar ik lang op kauwde.

SAT KRIYA is de krachtige set met de mantra Sat Nam. Deze kriya activeert en balanceert de 1e, 2e en 3echakras (aarde, water, vuur) Het is dé kriya als je je zwaar, somber of futloos voelt.

Ervaar, observeer, laat deze set je ondersteunen. Oefen, zodat er als de tijd rijp is, er echt iets kan transformeren of groeien. Je kunt live meedoen aanstaande zondag of gebruik de opname die te zien is op Vimeo. Als je deze wilt ontvangen stuur me dan een bericht. info@kundalini.amsterdam