Duik en dans

‘Laten we dia’s gaan kijken’, stelde ik voor aan mijn vriendinnen deze kerstvakantie. Ik was inmiddels wel uit gescrabbeld en gepuzzeld. De projector werd afgestoft deed en stelde zichzelf scherp op dat wat we vergeten waren. 

Deze opname is van precies twintig jaar geleden. Dezelfde lange armen maar met een peuk in de hand. Backpackend als Charlies Angels reisden drie vriendinnen in 2001 wekenlang door Azië. Alle drie met andere verlangens of wilden we diep van binnen hetzelfde? Nieuwe carrière? Een kind? Een man? Onszelf zijn?

Het vrij voelen, het zoeken, het durven veranderen van richting, het duiken, springen, vliegen en stil zitten vergroot je bewustzijn en brengt je bij de kern van wie je bent. Binnen Kundalini Yoga noemen we dit je Soul Body. 

“Heart over Head” –when the head rules, the head and heart are both wrong; when the heart rules, the head and heart are both right. -Yogi Bhajan

Het was een reis vol wilde ontmoetingen, drank en andere uitspattingen, én deelname aan een Vipassana/ stilte-retreat. Onze Charlie Angels kostuums moesten we inwisselen voor witte seksloze gewaden, de sigaretten voor pranayama en het Chang Bier voor een mono-dieet en meditatie. De grond rondom de tempel was hard, kleermakers zit was niks voor mijn stijve lijf. De mieren kropen onder mijn shirt en de muggen prikten in mijn verbrande huid. De stilte creëerde de heftigste ruzies, lawaai in mijn hoofd. Waar leidde dit lijden naar toe? 

Het oplossen van lijden, durven vertrouwen op je intuitie, het verbinden met je innerlijke kompas is iets wat je kan leren maar heeft geduld, discipline en oefening nodig. Heel veel. Gelukkig hebben we ons hele leven om te leren dansen met de flow van het leven.

Twintig jaar later lachen we om onszelf en pinken een traan weg. Soms blijft een dia even hangen. We lusten nog steeds die bubbels, zijn alle drie een man en kinderen rijker, carrières zijn gegroeid of veranderd en die kostuums hebben we niet meer nodig. We dansen en duiken nog steeds.

Dry January? Appt een van ons. Een 40-daagse? 83 dagen dry … tot mijn verjaardag, appt de ander. Het blijft onderhandelen met die monkey-mind. Hoeveel kilo’s wil jij kwijt? Waar is het recept van die detox mung bean soep? We leven ieder op onze eigen manier, maar ook samen.

Zet de maand januari in het teken van je SOUL BODY. Gun jezelf het beste. Creëer een NIEUWE GEWOONTE juist als je iets anders wil opgeven. 

Soul Body is the spark of the Infinite that resides in the core of your being.

Ga meer bewegen, ga dansen, gooi die peuken weg en laat het gekletter van die lege wijnflessen in de glasbak je wakker maken. Kies ervoor om die levensenergie, de Kundalini energie weer te laten stromen.

Kundalini Oases/ Ouderkerk aan de Amstel

Nog nooit nam ik een Nieuwjaars duik. Is niks voor mij, dacht ik. Gisteren liep ik met de hond langs de Amstel en zag anderen erin springen, gillen en lachen. Iets werd geraakt, een diep verlangen om het ook te doen. Mijn monkey-mind verklaarde me voor gek: ga toch lekker kijken naar het skispringen van Garmisch-Partenkirchen op TV.

Ik sprong niet, maar gleed langzaam in het water, een oerkreet kwam eruit. Het deed PIJN. Ik was bang om te verkrampen of een hartaanval te krijgen. ‘Je gaat niet dood’. Ik zwom en was er razendsnel ook weer uit om een enorme rush te voelen.  Ik voelde me vrijer dan ooit.

De kerstvakantie is voorbij. ‘We moeten weer’. ‘We mogen weer’. Weet dat Kundalini yoga zo krachtig is en transformerend dat je door je body, mind en soul te balanceren iedere verandering aankan. 

Ik zie je op de mat. Iedere dag. Met die weer-of tegenzin, met dat verlangen om helemaal jezelf te mogen zijn. Doe dat wat je onmogelijk acht, verleg je grenzen. Door de week kan dit van 7:00- 8:00 live via Zoom of oefen met de opname die ik plaats op Vimeo. Zondag zie ik je van 9:30-11:00 dan gaan we dansend een begin maken aan een nieuw jaar.

RUIMTE & VRIJHEID zijn mijn intenties voor 2021. Ik wens het jou ook toe. 

Wat zijn die van jou?

Ohja, als je een duik wil nemen in de Amstel, laat het me weten, dan springen we samen.