Body Budget

Illustratie Toos Nijssen

We kennen allemaal het gevoel leeggezogen te worden of juist gevoed te worden door iemand. Ik lees het artikel van neuro-wetenschapper Lisa Feldman Barrett dat ik graag met je deel. Zij gebruikt het begrip BODY BUDGET, iets wat in deze tijd meer dan ooit resoneert.

Reguleren
Wist je dat we elkaars lichaamsbudgetten bewust of onbewust reguleren? Het is de manier waarop onze hersenen omgaan met de lichamelijke hulpbronnen of reserves die we iedere dag gebruiken. 
Het is wetenschappelijk bewezen dat het brein continue verandert na nieuwe ervaringen. De bedradingen veranderen en je hersenen worden beetje bij beetje afgestemd en gesnoeid door interactie met anderen. Met wie je je omringt bepaald de structuur en de werking van de hersenen: het vermogen om het lijf te laten neuriën, zo zegt Barrett.

Voel wat er is veranderd 
Die vraag stel ik je na iedere les. Wat was je intentie? Wat heb je laten gaan, wat neem je mee? Je scant opnieuw je lijf en gaat met een andere mindset de dag beginnen. Je brein ís ook echt veranderd. Misschien neem nog even de tijd om je lijf ‘na te laten neuriën’ met een kopje thee.

Synchroniseren 
Fysieke verbinding met iemand die om je geeft zorgt ervoor dat je ademhaling en je hartslag synchroniseert. Ook bij yoga en meditatie synchroniseren we elkaar. We laden onszelf op door verbinding te maken met onszelf en elkaar. Het samen ademen, zelf de controle hebben over je ademhaling zorgt er tevens voor dat je emoties niet met je op de loop gaan. We dragen elkaar.

Online verbinden
Sinds de eerste lockdown, sinds maart dit jaar geef ik nu dagelijks online sessies. Er is een wisselwerking voelbaar, anders zou ik erop leeglopen en het eerlijk gezegd niet meer doen. Inmiddels ervaren velen van jullie ook -al zou je misschien liever in de studio zijn- dat synchroniseren ook op afstand kan en dat de online verbinding er écht is.

Luister
Word je bewust van welke andere online meetings/ vergaderingen je leegloopt en waar je energie van krijgt. Deel dit met elkaar en probeer het op een andere manier. Laat weten dat je elkaar nodig hebt. Luister naar je lijf dat je vertelt hoe het is. Negeer die signalen niet.

Eenzaamheid
Voor een gezond leven is het essentieel om hechte, ondersteunende relaties te hebben. Als iemand in je naaste omgeving is overleden kun je het gevoel hebben een deel van jezelf kwijt te zijn. Dat is echt ook zo: je bent een bron bent kwijtgeraakt om je lichamelijke systemen in balans te houden. 
We kunnen eerder ziek worden en zelfs zeven jaar eerder sterven als we ons aanhoudend eenzaam voelen. Zonder elkaar brokkelen we van binnen af. Je hebt anderen nodig bij het reguleren van lichaamsbudgetten. In deze tijd moeten we blijven zoeken naar verbinding al is het op afstand en ons niet afsluiten.

Woorden
Pijn verzacht door geruststellende woorden die je hoort, uitspreekt of leest. Door woorden of alleen al intonatie en een blik beïnvloeden we elkaars lichaamsbudgetten. Ons zenuwstelsel kan verstoord raken door iets te lezen of te horen. Woorden zijn bepalend of we een rilling voelen of van slag raken. Agressie maakt dat je hersens stresshormonen aanmaken en dit is funest voor je lichaamsbudgetten. Je raakt uitgeput en je loopt leeg, je budget raakt op.

Voor mij is jouw stem heel prettig krachtig en liefdevol. –

Woorden zijn hulpmiddelen om het lichaam te reguleren. De kracht van woorden ervaren we in de lessen door naar mantras te luisteren en te chanten. De woorden raken en voeden je diep vanbinnen.

Laat de mantra door je lijf gaan, breng de woorden naar iedere cel. –

Make love not war
Chronische stress veroorzaakt door fysiek geweld, verbale agressie, sociale afwijzing, verwaarlozing etc. zorgt ervoor dat hersens worden weggevreten en je ziek wordt. Hersens maken echter geen onderscheid tussen bronnen van chronische stress. Als het lijf al uitgeput is en kwetsbaar door te weinig slaap, financiële problemen of hormoonpieken, dan zijn hersens kwetsbaarder voor allerlei soorten stress. Barrett noemt dat het biologische effect hiervan is dat we nog harder gaan schreeuwen en alles en iedereen naar beneden drukken, vernederen of pijn doen. 

We kunnen als mensen niet zonder elkaar, maar we kennen genoeg voorbeelden wanneer we wie niet met elkaar kunnen. We weten ook dat we zelf een hoge rekening betalen in een maatschappij en in een wereld waarin we niet voor elkaar zorgen en waar haat overheerst. 

Laten we er zijn voor elkaar om ons lijf niet failliet te laten gaan.

Elevate yourself so you can elevate others- YB

Private session
Als behoefte hebt aan een gesprek laat het me weten of boek een 1 op 1 sessie. We kunnen dan dieper ingaan op waar jij tegenaan loopt en kriyas en meditaties doen die jou ondersteunen. Dit kan online via Zoom, hier in Ouderkerk aan de Amstel of bij jou thuis.

Privésessies kunnen ook met een partner. 

Aangezien ik de studio aan huis heb mag ik met de huidige restricties niet meer dan 3 personen zien op een dag. Je kan me altijd mailen of bellen als je meer wilt weten. info@kundalini.amsterdam/ 06 31953123

Muziek
Alle mantras die ik gebruik in de dagelijkse lessen kun je terugluisteren op Spotify. Je kan mij ook volgen: https://open.spotify.com/user/hannekehoi

love & light
Hanneke