Onzichtbaar

Illustratie- Toos Nijssen ‘Warrior’

Ik hoop niet dat je het niet erg vindt dat ik mijn camera niet aanzet.

Iedere ochtend iets voor zevenen zet ze haar laptop aan. Ik heb haar nog nooit in ontmoet in levenden lijve. Ze is er dag in dag uit sinds mijn lessen online zijn gegaan. Heel soms moet ze een sessie missen en stuur ik een opname van die dag. Ik zie tijdens de les alleen haar naam op mijn computerscherm en later die dag een posting van haar werk op social media. Toos Nijssen is kunstenaar.

Al meer dan 1000 dagen lang plaatst Nijssen een tekening of aquarel van haar gevoel of emotie op Facebook. Hierdoor ben ik deelgenoot van haar persoonlijke zoektocht. Het is haar manier om zich te verbinden met de buitenwereld. 

Ik hou van de eenvoud van haar tekeningen, het schijnbare gemak waarmee ze haar gevoel om kan zetten in beeld. De soms doorzichtige wezentjes die weg lijken vloeien of je aan te raken. Het vluchtige. De steeds weer terugkerende symbolen die als wielen in elkaar grijpen en onze alsmaar malende gedachten weergeven. Ik hou van de subtiliteit, gevoeligheid en eerlijkheid. De humor. In haar werk zie ik terug wat ik zelf denk of heb ervaren tijdens de ochtendsessie. De twijfel en kwetsbaarheid, de vastberadenheid, de kracht, het verlangen en de overgave. 

Deze onzichtbare ontmoeting waarin we elkaar steunen en inspireren is op een manier die ik nooit voor mogelijk had gehouden. Eén van de nieuwe dingen die ontstaan is in deze Corona-tijd.

My precious – Toos Nijssen

De les van vandaag was een zeer speciale voor mij, ik voelde dat ik in een ander bewustzijn kwam, een gebied waar ik me niet eerder bewust van was. 

Eerst dacht ik dat Nijssen sinds de lockdown dagelijks was gaan tekenen, maar ze mailde dat ze dit al meer dan 1000 dagen doet. Deze terugkerende gewoonte is onderdeel van haar dagelijkse routine. In mijn ogen maakt het dat ze een master is. 

40 Days: Practice every day for 40 days straight. This will break any negative habits that block you from the expansion possible through the kriya or mantra.

120 Days: Practice every day for 120 days straight. This will confirm the new habit of consciousness created by the kriya or mantra. The positive benefits of the kriya get integrated permanently into your psyche.

1000 Days: Practice every day for 1000 days straight. This will allow you to MASTER the new habit of consciousness that the kriya or mantra has promised. No matter what the challenge, you can call on this new habit to serve you.

Onze gewoontes bepalen wie we zijn voor onszelf en ook voor anderen. 

Door welke gewoontes word jij meegesleurd? Wat overkomt je? Waar word je toe verleid? Wat doe je omdat je nou eenmaal zo bent of omdat je het altijd zo gedaan hebt?

Personal energy supplier– Toos Nijssen

Weet dat je ieder moment de keuze kan maken om een nieuwe gewoonte te creëren waardoor oude gewoontes niet meer vanzelfsprekend zijn. Een nieuwe gewoonte verandert niet alleen jezelf maar trekt ook andere dingen en mensen aan.

De vakantie is voorbij, mijn ochtendsessies beginnen weer. Ervaar hoe het is om door dagelijkse yoga en meditatie oude patronen te doorbreken.

Blijf nieuwsgierig, ontdek en laat zien wie je bent. Met of zonder camera aan.

Remember to give to yourself as part of your overall practice of being a giving person.


Installatie Toos Nijssen -Museum Rijswijk

Het werk van Toos is dagelijks te zien op Facebook. Of ‘LIVE’ in Museum Rijswijk bij de Papier-Biënnale. https://www.museumrijswijk.nl/tentoonstelling-papier-biennale-2020-148

Vanaf maandag 17 augustus kun je weer iedere werkdag van maandag tot en met vrijdag 7:00- 8:00 deelnemen aan de ochtendsessies. Iedere zondag is er een les van 9:30-11:00 uur. Klik op de groene button om je te registeren: AANMELDEN.

Remember, a habit is a subconscious chain reaction between the mind, the glandular system and the nervous system. We develop habits at a very young age. Some of them serve our highest destiny. Some of them do not. By doing a 40, 90, 120 or 1000 day special sadhana, you can rewire that chain reaction. You can develop new, deeply ingrained habits that serve your highest good.