Patsy & Gipsea

“Louter wandelen, lanterfanten, dagdromen. Dan laad je weer op.” Op deze manier vul je je energievoorraad aan, zo lees ik in het Parool.

Liberty, Gipsea en Relax. Ze liggen naast onze boot. In de verte ligt Patsy. Ze ziet er wat gehavend uit.
Ik fantaseer over wie de eigenaren zijn.

Vakantie
Wij zijn net terug van een week zeilen. Weinig wind en genoeg zon dus ik was in mijn hum. Beetje dobberen en wolken kijken. Niet koken maar de lokale horeca steunen. Geen man die voor zonsopgang de deur uit moet, geen lessen voorbereiden, homeschooling voor de drie pubers of scheel worden achter de laptop. Naar bed gaan als je moe bent en geen wekker zetten.

Nationale vermoeidheid
Ik lees verder: ‘Na de coronacrisis komt de nationale vermoeidheid. Maanden thuiswerken, thuisonderwijs en permanent opletten hebben hun tol geëist. ‘Op een gegeven moment raakt je tank leeg.’

Om die tank op peil te houden en een goede start te kunnen maken in de ochtend geef ik de vroege ochtendlessen. Yoga en meditatie bieden ondersteuning om het immuunsysteem op peil te houden, zorgen voor betere focus en weerbaarheid tegen stress. Het zijn essentiële tools om je brein en je lijf op te laden. 

Buutvrijmomenten
Ook ik betrap mezelf erop hoe vaak ik naar mijn telefoon grijp als ik ‘even niks wil’, net als onze pubers. Instagram en het luisteren naar podcasts zijn geen buutvrijmomenten voor onze hersenen, zo lees ik. Ik leg de telefoon weg, adem een paar keer lang en diep en verander iets van koers.

 “Het is pas een buutvrijmoment als je geen nieuwe prikkels tot je neemt; een rustmoment voor je hersenen,” zegt breinexpert Tigchelaar. “Schakelen is funest voor de productiviteit en de energievoorraad, want het brein heeft tijd nodig om zich te concentreren.”

Focus
Multitasken, het continue schakelen of het wisselen van rollen zorgt ervoor dat we leeglopen. Het is belangrijk om ons brein te laten rusten en te trainen. Meditatie traint je brein en leert ons voor lange tijd op één ding te focussen. Dat kan bijvoorbeeld de in- en uitademing zijn, de sensaties in je lijf, of de focus op een mantra. Man betekent denken/ geest en tra betekent een hulpmiddel of instrument. Mantra: ‘Een hulpmiddel van het denken’. Een mantra resoneert door iedere cel in je lijf. Niet alleen in jou, maar ook in alles om je heen. Een mantra is als een anker voor je meditatie. Steeds als je gedachten afdrijven geeft het je houvast. 

Anker
De focus op de ademhaling en het gebied rondom je navel, geeft je diezelfde houvast als een anker. Het maakt dat je niet meegesleurd wordt door iedere emotie en commotie in jezelf of om je heen. Het is het anker dat je altijd bij je hebt en waar je bewust gebruik van kan maken. 

Oh wat was dat weer een fijne sessie, Hanneke. Ik geniet er zo van! Ik neem na afloop ook nog altijd even wat tijd voor mezelf om nog even in het gevoel en de ontspanning te blijven hangen voordat ik weer de drukte van het gezin in mag. –Susanne 

Herstel
Juist die tijd NA inspanning, tussen oefeningen door, of het navoelen en na laten resoneren van een meditatie maken dat je je energievoorraad weer aanvult. Je doet even H E L E M A A L niks. 
Savasana, de diepe ontspanning is het meest belangrijke om tot rust te komen en te herstellen. Savasana als vakantie die je jezelf moet gunnen.

Tijd
Net als dat het bij Savasana tijd kost om helemaal te ontspannen duurt het op vakantie een paar dagen om te unwinden of in te slingeren op de boot. Ieder moet zijn plek vinden. Wie helpt wanneer, welk touw is voor wat en wie heeft welke kleur beker? Ik stoot voor de zoveelste keer mijn hoofd aan het luik en voel me als de opgevouwen Alice in Wonderland in een tiny house. Hadden we de afgelopen maanden ook al niet op elkaars lip gezeten? 

Lenig
‘Je wordt er lenig van’, zegt manlief. Inmiddels weet ik hoe ik behendig uit de kooi kan klimmen over iemand heen zonder klem te komen zitten. We genieten van filterkoffie in oranje en bruine Mepal-mokken met een gevulde koek. Ik bak op een schommelend fornuis pannenkoeken en warm soep uit een pak op, zonder zeeziek te worden.

Even weg
‘Waarom doen we dit eigenlijk mam?’ ‘Is er Wifi?’ ‘Mag ik op jouw hotspot?’ ‘Ik ben mijn boek vergeten.’ ‘Wanneer gaan we naar huis?’ Allemaal vragen als je 13 of 14 bent en met je ouders een week mee ‘moet’. Hond Tippi is aanhankelijker dan ooit, biedt troost en leert ons hoe je je overgeeft aan dat wat er is. 

Onrust
Natuurlijk komt het tot een gezonde uitbarsting en lijkt het erop dat we elkaar over boord willen gooien, maar ook die donkere wolk trekt voorbij. Ik ben trots op ons vijven. We hebben de storm weer overleefd op onze ‘Eclips’ en gooien het anker uit. Ik haal opgelucht adem.

Los
‘Unwind’, ‘Harmony’ varen langs ’Het Swaerte Schaop’ en ‘Nooit volmaakt’. Zou ‘Pacific’ ooit verder zijn geweest dan het Markermeer? 

Ik laat me meeslepen door mijn gedachten. Ik dagdroom van verre reizen op een groot schip waar ik rechtop in kan staan, een 2-persoonsbed en even geen kinderen.

Sta jij aan het roer? Ik gooi de touwen los.

Tijdens de schoolvakantie zijn er geen lessen. Wel kun je je opgeven voor de maandelijkse ONEDAY RETREATS, iedere laatste zaterdag van de maand.

Zaterdag 25 juli is volgeboekt, maar op zaterdag 29 augustus en 26 september is nog plek. Mail naar: info@kundalini.amsterdam

Fijne zomer!
Hanneke