Rebellie in de lente


Sinds de Yoga Lifestyle Studio tijdelijk gesloten is worden de lessen online voortgezet via Zoom. Blijf gezond. Blijf binnen. We herhalen het als een mantra maar snakken naar een borrel en willen naar buiten.

Inmiddels is het lente, langere dagen en meer licht. We houden van alles wat groeit en bloeit behalve van virussen. Binnen de Chinese geneeskunde valt de lente onder de fase of het element HOUT. Lente roept om ons op te richten, groter te maken, er zijn voor anderen. Bij lente hoort de emotie OPSTANDIGHEID, wat we momenteel kunnen ervaren als we boos van machteloosheid zijn bij het zoveelste slachtoffer of tóch massaal naar het strand willen gaan en afspreken met vrienden. Het voelt als de pubertijd. Ik bepaal het zelf wel!

Moed
Het element HOUT van de lente vertegenwoordigd ons vermogen om te groeien, een groeispurt te maken en sterker worden. Het is een tijd om ons te ontdoen van dat wat stagneert of klein houdt. Het is belangrijk dit te observeren en die opstandigheid om te zetten in MOED om vol te houden.

De drie R-en
Rust, reinheid, regelmaat leerden we van de kraamhulp toen baby’s werden geboren en wat deden we ons best… Maar wat als die baby’s inmiddels rebelse pubers zijn met ieder een eigen rooster en zonder plan? Wat als je je eigen werk moet thuis moet doen en je mailbox vol zit met huiswerk voor je kind van zes? Wat als jij of je partner ziek is of bang bent alles wat je hebt opgebouwd te verliezen? Ik heb géén schema voor ons vijven op het prikbord hangen. So what?!

Gal spuwen
Volgens de Chinese geneeskunde zijn de organen die in deze tijd van het jaar extra aandacht nodig hebben zijn de lever en de galblaas. Onderzoek wat je ‘op je lever hebt’, wat je dwars zit, wat lastig te verteren is en ‘spuug je gal’ zodat je het kwijt bent. Reinig jezelf van binnen uit. Versterk ook je zenuwstelsel, gewrichten en pezen. Krachtige workouts zijn goed voor het gehele zenuwstelsel. Neem daarnaast voldoende tijd om te herstellen, slapen en rusten. Mediteer, schrijf, beweeg om jezelf op te schonen.

Fijne voorbereiding voor mijn vier komende nachtdiensten, Hanneke! Voel dat mijn lichaam er beter klaar voor is en ga heel vaak tot 6 en 12 tellen….

Jij bent supergoed bezig. Echt heel gaaf. Hebben mensen nodig in deze tijd.

Supergoed begin van de dag, dankjewel. Ik ben er graag iedere ochtend bij. Het geeft de focus en ritme die ik nu lastig vind in mijn eentje te vinden.

Observeer
Alleen al alles wat je leest en hoort over Corona kan je angst inboezemen die je voelt in je borst. Laat staan dat je met patiënten te maken hebt of zelf ziek bent. Corona maakt letterlijk en figuurlijk benauwd. Stress en angst werken verlammend. Bescherm daarom jezelf, doseer, bepaal wat je toe kan laten. Kundalini Yoga biedt veelzijdige tools om alles wat je voelt in je lijf te observeren. Verdriet, boosheid, angst, eenzaamheid, maar ook verlangen, plezier, liefde, lichtheid, helderheid etc. Niet om direct in actie te komen, maar juist ook om er stil bij te staan, het toe te laten. Dit toelaten brengt je naar je essentie.

Ik was toch wel snel afgeleid thuis en ben op zolder gaan zitten. Daar moet ik volgende keer wel wat aan doen.

Ben positief getest. Ik blijf binnen en heb alle tijd voor online yoga…

Anker
Ik zie het als mijn missie deze tools met je te delen om je zowel fysiek als mentaal sterk te houden of te ondersteunen als het even niet gaat. Kundalini Yoga is niet makkelijk. Er is MOED voor nodig om op een mat te gaan zitten. Door bewust stress te zetten op je zenuwstelsel door middel van fysieke- en ademhalingsoefeningen wordt je niet alleen fysiek sterker, maar ook mentaal. In de lessen focussen ik in deze tijd op het zenuwstelsel en de organen die aandacht behoeven. We sterken het gebied rond de navel dat is als je anker, je houvast. Hou vol en blijf stevig zodat je er kan zijn in deze intense tijd.

Super bedankt. Ik voel weer licht en ruimte.

Top die online lessen. Ik mis alleen wel de muziek.

Verbinding door overgave
Niks hoeft perfect. Niks is perfect. Wanneer doe je teveel je best? Wanneer geef je over aan dat wat er is? Neem rust, regelmaat en reinheid in acht maar straf jezelf niet als je een keer de boel de boel laat. De online lessen zijn anders dan in de studio, maar wonderlijk genoeg is er een enorme verbinding doordat we LIVE op dit moment ons overgeven aan dat wat er is.

De 7:00-8:00 vroege ochtend les is toch niet te doen met een kleuter om je heen?

Het was een vraag die ik kreeg. Probeer het en blijf het doen als je weet dat je het nodig hebt. Creëer een nieuwe gewoonte. Leg uit dat het jóuw uurtje is en dat je er daarna helemaal voor hem of haar kan zijn. Kinderen moeten en kunnen van jongs af aan leren dat ze er momenten zijn dat jij als ouder met rust gelaten wil worden. ‘Ik ga even op mijn mat zitten’ betekent binnen ons gezin: ‘laat me, niet storen, alleen als er brand is’.

Tot jezelf komen betekent dat je alle rollen waar je ingeduwd wordt of die je jezelf oplegt los laat.
In essentie ben je geen vader of moeder, geen juf of meester, geen directeur, geen echtgenoot, geen slachtoffer, geen superheld.

Onze kinderen zien mijn man en ik voor zonsopgang op een schapenvel yoga oefeningen doen, chanten en mediteren. Het is niet zo’n big deal. Soms stop ik eerder, soms doe ik alles wat ik wil. Soms kom ik na afloop in de keuken en ligt alles onder de hagelslag.

Inmiddels doet iedereen als ik op de mat zit zijn eigen ding, omdat het hen de ruimte biedt zichzelf te zijn.

Ik sluit de meditatie af met SAT NAM. Ik weet ik weer wie ik ben. Van daaruit kan ik er zijn voor anderen.

Blijf gezond.
Blijf binnen.

En hou vol.

Liefs, Hanneke

AANMELDEN online lessen

LESROOSTER online lessen

MAANDAG tot en met VRIJDAG 7:00-8:00.
ZONDAG & DINSDAG van 9:30-11:00
DONDERDAG 18:00-19:30.
En privé lessen wanneer je het nodig hebt.

Wil je graag muziek tijdens de lessen, ontdek dat mijn playlists op SPOTIFY.

Heb je vragen of opmerkingen mail naar info@kundalini.amsterdam

KUNDALINI OASES april 2020