Groen

Jullie hebben toch ‘schooltuinen’ gehad op de lagere school? Ja duh, daar weet ik écht niks meer van, mam. Jammer, zeg ik en grijp naar mijn mobiel voor online uitleg over zaaien. Een video van een zekere Lodewijk met charmant Vlaams accent slurpt mijn aandacht op met zijn ‘moestuinweetjes’. Hij gebruikt zaai- en stekgrond, met een zalige zachte G.

De levenscyclus van een eenjarige plant begint ongeveer in april met de kieming van de zaden en eindigt in september met het afsterven van de gehele plant. De gevormde zaden overwinteren in de bodem.

Mam, ik heb honger. Ze zit achter de computer. De online biologie les gaat over planten en groei. Heel saai mam. Mijn turfpotjes, plastic boterkuipjes en druivenbakjes met diep verborgen zaadjes staan achter het raam in de zon. De biologieleraar spreekt via Zoom de klas toe maar ziet niet dat zij verstopt zit achter haar telefoon.

Wortels zorgen voor stevigheid en opname water en voedingsstoffen. Stengels voor transport en omhooghouden. Bladeren met nerven voor transport en maken van voedingsstoffen. Bloemen zijn voor voortplanting, maken van zaden.

Het is 7:00 ‘s ochtends en ik geef mijn online yoga-les terwijl drie pubers nog in hun bed liggen te slapen/ groeien/ ontkiemen. Ik zit op mijn mat en strek mijn rug, richt me op en maak mezelf lang vanuit mijn kruin.

De stam is de belangrijkste, verhoute stengel van de boom, het middengedeelte van een boom of plant; hij wordt gedragen door de wortels en draagt zelf de kroon. 

Ik beweeg mijn ruggengraat. Spinal flexes: adem in, rug hol, borst naar voren om de longen te openen, buik bol, adem uit, rug bol, navel in helemaal naar de ruggengraat toe. Spinal twist. Ik hoor mijn rug knakken en voel de ruimte tussen de wervels, ik draai en voel de wind op mijn huid. Ik ben wat duizelig, wat licht maar tegelijkertijd voel ik de aarde, de grond.

De stam heeft verschillende eigenschappen. Zo moet hij stevigheid bieden die zelfs voldoende is bij sterke wind. Ook moeten voedingsstoffen en water tussen de wortels en bladeren door de stam worden getransporteerd.

Ik adem diep in, houd de adem vast, span mijn spieren aan en voel energie langs mijn ruggengraad omhoog gaan. Ik ontspan en laat het door heel mijn lijf stromen naar iedere cel.

Kieming of ontkieming is het proces, waarbij het in een zaad aanwezige kiem door de zaadhuid heen breekt en vervolgens tot een kiemplant uitgroeit. Veel planten vormen zaden die pas na enige tijd gaan kiemen, deze zaden hebben een zogenaamde kiem-rust. 

Mijn yoga-les is voorbij. Ik ga naar boven en open de deuren van de slaapkamers om de kinderen wakker te maken. Het stinkt naar puberzweet. Het zweet van groei. Eruit jullie! Voorbij met de kiem-rust. Ik gooi het raam open waardoor fel zonlicht naar binnen komt. Aaarghh, hoor ik.

In 1,5 week tijd zijn mijn broccoli-, bonen- en komkommer-zaadjes ontkiemt, gegroeid tot echte plantjes en is de bak waarin ze staan voor het raam nu al te klein. Deze zaailingen slurpen de voorjaarszon en het water op. Ik volg het advies van mijn online tuin-teacher op om ze nog even binnen te houden, al snakken ze naar meer ruimte. Aaahhhh, zucht ik. Lodewijk zou trots zijn op mijn nieuwe skills én mijn geduld.

Buiten in de tuin is de kale kersenboom getransformeerd tot een gigantisch van Gogh schilderij met witte bloesems tegen een blauwe lucht. Stevig, niet omgewaaid door storm of de veranderingen van dit jaar. Ik hou van deze boom, ik hou van de lente, het gevoel van potentie, een nieuw begin, de kleurrijke start. De onbegrensde mogelijkheid om te groeien.

Ik glimlach met een zachte G als ik mijn dochter van 13 de tuin in zie lopen. Hoe groot zou ze worden? Ze zingt, danst en leeft in een andere wereld waar ze mij niet bij nodig lijkt te hebben.

Ze pakt haar telefoon uit haar broekzak en maak een selfie. Met de kersenbloesems op de achtergrond.

de selfie boom