Waarom WITTE kleding bij Kundalini Yoga?

Het lijkt wel een sekte, al die yogi’s in het wit. Het was mijn eerste Kundalini Yoga les en ik was blij dat ik niet vooraan zat. Niemand kan me híertoe dwingen dacht ik, en dat is ook zo. Zwart was mijn kleur sinds de kunstacademie, liefst van top tot teen, en zeker in de sportschool. Het kleedt zo lekker af.

Mijn yoga-guru Inger in Amsterdam adviseerde me 18 jaar geleden, altijd een wit hemd te dragen als je iets zwarts aan hebt. Het zal je beschermen, zei ze. Hoe, wat en waarom besefte ik niet echt. Ik deed het soms wel, soms niet , maar toen ik zwanger was kon ik niet zonder, omdat ik ineens voelde dat ik die extra beschermlaag nodig had.

Voorzichtig begon ik in de Kundalini lessen die ik volgde met een wit T-shirt om het verschil te ervaren maar die witte broek stelde ik uit. Witte kleding maakt je bewust van wat je doet omdat je alles met extra aandacht moet doen. Knoeien wil je niet als je wit draagt. Je let beter op waar je gaat zitten, je bent meer alert.

We weten allemaal dat de kleuren die je draagt iets oproepen. Je voelt je anders in een rode dan een zwarte jurk. Je omgeving reageert anders als je geel, groen of blauw draagt. Zie het als een experiment, in het dagelijks leven, of bij de yoga-les. Ga voor een nieuwe ervaring, vergroot je bewustzijn.

Wit is alle zeven kleuren samen. Iedereen weet dat een witte bruid licht straalt. Een zakenman in een wit overhemd straalt kracht uit. Je kan er niet omheen. Wit vergroot je aura, het magnetische veld om je heen met tenminste 30 cm. Dat is goed, omdat een sterke aura je beschermt tegen ziekte en negatieve invloeden van buitenaf. Het projecteert je ware natuur. Met een sterkte aura filteren we negativiteit, voelen we ons sterk, gezond en energiek. Als de aura verzwakt is zijn we kleiner, kwetsbaarder en gevoeliger voor alles in onze omgeving.

Kundalini Yoga biedt verschillende technieken om dit magnetische veld te vergroten. Een eenvoudige maar zeer effectieve manier is om te gaan staan, voeten op heupwijdte. Sluit je ogen. Adem in, zwaai je armen naar boven zodat de handpalmen elkaar zachtjes raken boven je hoofd, adem uit en breng de armen weer naar beneden. Door 3 minuten krachtig je armen te bewegen alsof je vleugels hebt, kun je jezelf opladen en vergrote. Vervolgens adem je diep in, maak je jezelf zo lang mogelijk, houd de adem vast en ontspan je armen. Voel een minuut na, met gesloten ogen. Observeer de sensaties in en om je lijf.

Yogi Bhajan vroeg zijn studenten wit te dragen om te reflecteren wat buiten henzelf is zodat je ze zichzelf meer naar binnen konden richten. Als iemand wit draagt, concentreert de ander zich meer op zichzelf, vandaar dat je als Kundalini Teacher, altijd wit moet dragen. Sinds de teacher-training durf ik van top tot teen in het wit en besef ik hoe lang ik me verscholen heb achter al dat zwart.

IMG_9567

WIT! @Yogapoint Amsterdam

Lakshmi Narayan Kaur
Hanneke Hoitink

 

‘People lie. Auras never lie’