Cleansing the mind- 40 days

Ik denk erover om de meditatie die we gedaan hebben 40 dagen te gaan doen. Ik kan het volgens mij niet goed maar ik wil het graag leren. Wat denk jij?

‘JA!’ is mijn antwoord. Als een meditatie of een kriya met je resoneert tijdens een les, herhaal deze dan. Resoneren in de zin van dat er iets in je wordt geraakt dat je nog niet eerder hebt gekend en wat je verder wil onderzoeken. 

Nieuwe gewoonte
Mediteren kun je leren, maar het vraagt om herhaling en discipline om tijd voor jezelf vrij te maken. Je creëert bewust een nieuwe gewoonte. Kies een vast moment in de dag, voor mij is dat de ochtend. Sta bijvoorbeeld een half uur eerder op dan ‘normaal’. Bouw de lengte van de meditatie op als je het lastig vindt. (beter iedere dag 3 minuten dan één keer week 31 minuten)

Dat wat voor jou ‘normaal’ is, jouw gewoontes, bepalen voor een groot deel wie je bent. Veel problemen ontstaan door gewoontes die we zelf, om wat voor reden dan ook, in stand houden. ‘Zo ben ik nou eenmaal’. ‘Ik kan niet zonder dit of dat’. Gewoontes bepalen hoe we reageren en wat we doen. Op deze manier houden we onszelf in de hand en maken dat we tevreden of gelukkig zijn. We kennen ook destructieve gewoontes die pijn en ellende veroorzaken. Door het bewustzijn te vergroten erken en herken je wat je doet en kun je besluiten of je iets wil veranderen.

Als je een gewoonte kan veranderen, een nieuwe routine kan creëren verandert alles om je heen. 

Sommigen van jullie ondervinden dit door nu al door dagelijks de live ONLINE ochtendsessies mee te doen van 7:00-8:00 uur. Je lijf en je geest worden gereset. Na zoveel weken word je vanzelf vroeg wakker en ‘vraagt’ je lijf weer om op de mat te gaan zitten. Het dwingt je de realiteit onder ogen te zien en eerlijk te zijn, hoe het ook is. Deze observaties geven meer focus, meer helderheid, betere gezondheid en energie voor de rest van de dag. Natuurlijk helpt het dat we het samen doen, waardoor je vanzelf gedragen wordt door de groep.

40 days: Change a habit.
90 days: Confirm the habit.
120 days: You are the new habit.
1,000 days: Mastery of the new habit.

Als je echt blijvend wil veranderen, een patroon wil doorbreken, vast zit of op een kruispunt staat in je leven, dan kun je ook 40/ 90/ 120/ 1000 dagen dezelfde Kriya of meditatie doen. (Denk aan stoppen met roken, pas na 1000 dagen ben je er helemaal van af.)

40 Days: Practice every day for 40 days straight. This will break any negative habits that block you from the expansion possible through the kriya or mantra.

90 Days: Practice every day for 90 days straight. This will establish a new habit in your conscious and subconscious minds based on the effect of the kriya or mantra. It will change you in a very deep way.

120 Days: Practice every day for 120 days straight. This will confirm the new habit of consciousness created by the kriya or mantra. The positive benefits of the kriya get integrated permanently into your psyche.

1000 Days: Practice every day for 1000 days straight. This will allow you to master the new habit of consciousness that the kriya or mantra has promised. No matter what the challenge, you can call on this new habit to serve you.

Remember, a habit is a subconscious chain reaction between the mind, the glandular system and the nervous system. We develop habits at a very young age. Some of them serve our highest destiny. Some of them do not. By doing a 40, 90, 120 or 1000-day special sadhana, you can rewire that chain reaction. You can develop new, deeply ingrained habits that serve your highest good.

Repeat
De herhaling van dezelfde meditatie maakt dat je kan observeren wat er veranderd, hoe iedere dag anders is ook al doe je precies hetzelfde. Het is aan te raden een dagboek bij te houden, ook al is het maar met één woord of één zin. Ervaar wat er verandert.

Cleansing the Mind
“Meditation is a process…At any time which is peaceful (the best is the early morning time, before the dawn), you’ll be surprised that in a couple of minutes a lot of thoughts will start coming to you—the X-rated thoughts, the ugly, angry thoughts. If you let those thoughts pass by, this is meditation. All those thoughts that can pass at that moment of your life can never enter your subconscious mind, and they will not bother you again. This procedure of cleansing the mind is called meditation…It takes about three minutes to get those kinds of thoughts. And sometimes they continue to bug you for about half an hour. But, if you physically don’t move, the mind becomes still. That is the foundation, or the beginning of the meditative mind. Once your mind starts becoming still and not having any thoughts, you will feel cozy, and that coziness cannot be described even by me. All I can tell you is that it is very comfortable, it is very cozy, and you will want to do it again and again. But in the beginning, you cannot do it for a long time. Gradually, as you develop that coziness, this thought-hitting process becomes shorter and shorter.” -YB    
 

In de lessen trainen we onze mind door steeds andere en soms langere Kriyas en meditaties te beoefenen. Soms word je als het ware ‘in het diepe gegooid’, ik leid je er op een veilige manier doorheen. Sommige dagen gaan gemakkelijker dan anderen, doe niet te veel je best. Observeer. Zorg goed voor jezelf.

Zet dus de kriya (de set met oefeningen) voort of kies een meditatie die we samen hebben gedaan. Ik kan je altijd de opname sturen. Hou in gedachten dat je beter iedere dag 3 minuten kan mediteren dan 1 keer per week 31 minuten.

Wat je altijd zal merken is dat je bij wat je ook doet rond de 3/ 7/ 11/ 22 min een shift voelt, misschien oncomfortabel, als een soort bobbel waar je overheen moet. Dat zijn de momenten dat je wilt stoppen. Als je dan in staat blijft opnieuw te focussen op de mantra/ de Mudra/ je houding/ je ademhaling, dan blijf je erbij. Ik zie het altijd als groeispurt, dan verandert er echt iets.

Kies een vast moment op de dag. Vroege ochtend werkt voor mij altijd het beste. Opstaan, (koude douche om wakker te worden) niet nadenken, gaan zitten op een vaste plek en doen (zonder verwachtingen). 

Repeat. 
Repeat.
Repeat.
x 40 dagen. Of 90. Of 120…of 1000.

Yogic science says that there are specific lengths of time needed for certain desired effects during meditation. Most meditations are done for 11 or 31 minutes, but there are many variations on time. 

3 minutes of meditation affects the electromagnetic field, the circulation, and stability of the blood chemistry.
11 minutes of meditation begins to change the nerves and the glandular system. 
22 minutes of meditation balances the three minds (negative, positive, and neutral) and they start to work together so your mental integration changes.
31 minutes of meditation allows the glands, breath, and concentration to affect all the cells and rhythms of the body. It balances the 3 gunas, 31 tattvas, and all layers of the mind’s projections. 
62 minutes of meditation changes the gray matter in the brain. The subconscious “shadow mind” and your positive projection are integrated.
2 ½ hours of meditation changes the psyche in relation to the surrounding magnetic field so that the subconscious mind is held firmly in the new pattern by the surrounding universal mind. 

Heb je vragen? Laat het me weten, ook hoe het gaat! info@kundalini.amsterdam

Mocht je behoefte hebben aan persoonlijke begeleiding, dan kunnen privé-sessies iets voor jou zijn. We werken dan samen aan Kriyas of meditaties die specifiek aansluiten bij jou als persoon, je leeftijd, je levenswijze en de fase waar je nu in zit om zo te werken aan disbalans of knelpunten. Dit kan bij jou thuis, in mijn studio of via Zoom. Mail me of bel als je meer wilt weten.

Tot ziens, Sat Nam.

Hanneke

ps. Mijn lessen zijn ONLINE via ZOOM:
Iedere werkdag van maandag tot en met vrijdag van 7:00-8:00 en op dinsdag en zondag 9:30-11:00. Aanmelden kan hier.